De beste planners

Als je zoekt op planners, zie je door de planners de planning bijna niet meer 🙂 🙂

Nee, zonder dollen. Er zijn er een hele hoop, maar welke zijn nou echt de moeite waard? Hierbij een aantal planners die ik zelf heb gebruikt of waar ik hele goede recensies over gelezen heb, en wat mijn bevindingen zijn.

Passion Planner

Dit mijn favoriet. Het helpt jouw doelen in het leven op te splitsen in kleine stappen, waardoor je er makkelijker mee aan de slag kan. In de Passion Planner vind je instructies voor het maken van je eigen Passion Rodamap. Deze gebruik je voor het formuleren van je doelen. Maar in deze planner vind je ook overzichten, weekoverzichten en vrije ruimte voor het maken van aantekeningen. Na elke maand is er een evaluatie van de maand .

Bij de weekoverzichten vind je ook to-do-lijstjes (netjes gescheiden voor werk en privé) die gecategoriseerd zijn op: top prioriteit, prioriteit en errands.
Je kan het zo mooi maken als dat jezelf wil. Er zijn namelijk een hoop downloads te vinden op de website van Passion Planner.

Voordelen

 • Het papier schrijft fijn (ik ben nogal kritisch als het op papier en schrijven aan komt);
 • Ze zijn verkrijgbaar zonder datum. Zo is het niet zo erg als je de planner even een tijd niet gebruikt. Je kan zo weer verder waar je gebleven bent.
 • Als je iets wil plannen, is de Passion Roadmap echt heel fijn. Je wordt gedwongen om goed over je plannen na te denken en het is een goed hulpmiddel.
 • Geen ringband! Fijn voor linkshandige zoals ik.
 • Per week een leuke quote met een tip waar je iets mee kan met betrekking tot je planning.

Nadelen

 • De planner is prijzig prijs, rond de 30 euro. De planner is niet in Nederland verkrijgbaar. Dus het duurt ook even voordat je het in huis hebt.
 • Om echt even te zeuren: er zit maar één leeslint in. Ik heb een Post-it geplakt bij het maandoverzicht en het lint gebruik ik voor de week.

Moleskine agenda

Dit is niet echt een planner zoals we die tegenwoordig kennen. Maar Moleskine stelt mij nooit teleur. Het schrijft fijn, het heeft een heel minimalistisch design dus geen printjes of pagina’s waar je niks aan hebt of niks mee gaat doen.
De afgelopen jaren heb ik er veel (!) versleten. Van de aller kleinste versie tot de grote weekagenda. Bij mijn laatste werkgever gebruikte ik de dag agenda. Dan kon ik per dag alle to-do’s opschrijven. Nu ik als zelfstandige werk, merk ik toch dat ik dan overzicht mis.

Voordelen

 • Overzichtelijk
 • Geen extra’s die je niet nodig hebt
 • De keuze tussen hard- of, softcover
 • Veel verschillende keuzes, waardoor er voor iedereen wel een beste keuze is

Nadelen

 • Je moet niet een te groot handschrift hebben, het is soms een beetje krap met schrijven.

Structuur Junkie Planner

Deze heb ik een jaar geleden gekregen met Sinterklaas. Ik had veel zin in om de planner te gaan gebruiken, maar ik merkte al snel dat het ‘m voor mij niet was. Het concept is wel heel goed en een beetje vergelijkbaar met de Passion Planner. Er zitten twaalf uitdagingen in, 12 maandoverzichten, 52 weekoverzichten en een hoop tips en tricks om van jouw planning de beste te maken. Onder andere week overzichten zodat je kan reflecteren op de afgelopen week. Ik vind het een goed concept, maar  het werkt niet voor mij omdat de regels waar je op kan schrijven voor mij te klein zijn. Ook vind ik het papier net niet lekker schrijven en merkte ik dat ik het snel weg legde of niet gebruikte.

Voordelen

 • Veel informatie en tips over het beginnen en gebruiken van een planning
 • Achterin het boek zit een flap waar je losse papieren in kan bewaren
 • Het boek heeft 3 (!) lintjes. Zo kan je deze bijvoorbeeld gebruiken voor: je week, maand en doelen overzicht van die maand. Heel handig!
 • Onderaan je weekoverzicht is er voldoende plek voor to-do’s of andere lijstjes
 • Er zijn veel verschillende versies, dus voor ieder wat wils.

Nadelen

 • Het papier, ik vind het niet lekker schrijven
 • De schrijflijntjes zitten dicht op elkaar in het weekoverzicht, waardoor je relatief klein moet schrijven.
 • De planner blijft niet goed open liggen.
 • Het weekend is niet opgedeeld in tijden, daar heb je veel minder plek om te schrijven.

Bovenstaande planners heb ik gebruikt, onderstaande planners wil ik in de toekomst nog een keer gaan testen

Productiviteit planner

Dit is dus niet echt een planner zoals bovenstaande planners. Het is een doeltreffend hulpmiddel om uitstel te voorkomen en je leven te prioriteren. Je hebt één pagina om vijf taken in te delen. Achter deze taken kan je aangeven hoe lang je hier voor nodig hebt. Elke dag heeft ook een inspirerende quote. Na elke week is er een weekly review hoe je week is gegaan. Wat ging goed en wat kon beter? Je kan er ongeveer zes maanden mee vooruit dus deze planner is aan de prijs, maar wellicht het proberen waard.

Filofax

Oké, dit is ook niet echt planner maar wel een agenda waarvan je de inhoud helemaal zelf kan samenstellen. De buitenkant gaat jaren mee, dus het is ook nog eens duurzaam. Je kan zelf kiezen welk soort layout je wil gebruiken en je kan het zo gek maken als dat je zelf wil. De eerste keer is het een investering maar de navulling etc. Is in vergelijking goedkoop.

Het enige wat mij weerhoud om zo’n agenda/planner te kopen is dat het met een ringbandsysteem werkt. Als linkshandige is dat niet het meest praktisch.

De Balans planner

Deze kwam ik tijdens mijn onderzoek naar andere planners echt heel vaak tegen. Het heeft 5 (!) sterren op bol.com en meer dan 1700 reviews. De balans planner is ontwikkeld door Jisca toen ze opzoek was naar een planner die haar hielp om te focussen op wat echt belangrijk is. Door het gebruik van de Balans Planner creëer je meer rust, energie en hoe kan het ook anders Balans.
Deze planner is meer gericht op moeders van jonge kinderen denk ik. Maar al met al vind ik het wel een mooie en overzichtelijke planner waar je echt wat aan hebt. Geen poespas maar duidelijke handvaten waar je echt iets aan hebt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.